Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Sven Cristea

2020.03.23

Covid19 – rapportering från fronten och avsaknaden av vatten och toapapper

I min självvalda karantän ser jag solen lysa in, sådär lite retsamt, så att jag knappt ser datorskärmen, men det lovar gott inför resten av dagen. Ser fram emot att kunna bryta av alla krissamtal kopplat till covid-19 med en kaffe i solen, längs husväggen, i längtan efter den där Hemsedalsresan som blev inställd. Plötsligt hör jag ett skrik, som enträget och desperat letar sig upp till mitt hemmakontor på fjärde våningen (föreställ er ett torn taget från Harry Potter); ”Vi har inget vatten… det har varit en akut vattenläcka längre upp på gatan!” Min hustru Emmelie skriker sällan – så man förstår verkligen allvaret.

Fan tänker jag i mitt stilla sinne – jag trodde att covid-19 eller bristen på toapapper skulle ta mig först, men alltid finns det någonting annat som ger perspektiv på tillvaron och vips inser man att den där inställda kaffen i solen är ens minsta problem.

Det där med perspektiv är onekligen intressant i tider som dessa och den nuvarande situationen får mig att tänka på Nietzsche och hans tidlösa citat: ”There are no facts – only interpretations”. Han var något på spåren där – när sanningen enkom är någons tolkning – precis som i dag – när det finns lika många tolkningar och åsikter om covid-19 som det finns människor blir allt osäkert. Ingen uppskattar osäkerhet och det har verkligen inneburit att det som började som en regional hälsokris i Kina har blivit en global pandemi med förödande konsekvenser på världsekonomin, som vi ännu bara börjat skönja. Jag hade en spaning i min om att en lågkonjunktur var i antågande, men jag kunde inte riktigt föreställa mig detta förlopp, som nästan får Lehman Brothers att verka fjuttigt i jämförelse.

Jag och mina team har den senaste veckan arbetat på distans och det har fungerat fantastiskt väl – alla kunder har varit glada över vårt proaktiva förhållningssätt. Vi har satt upp datarum för alla, vi kör möten via Skype, Teams, Hangouts och Zoom och vi signerar allt digitalt. Den härliga skrönan om att inget ont som inte för något gott med sig tycks stämma även den här gången, även om det kanske beror på att jag desperat letar efter ljusglimtar som den envetna optimist jag ändå är.

Så, utöver att jobba proaktivt, på distans och digitalt med hänsyn till rådande omständigheter så bestämde jag mig för att ringa ett urval av mina kunder, i vitt skilda branscher, för att få en ögonblicksbild – direkt från frontlinjen – av hur de påverkas av denna hälsokris, som snabbt utvecklat sig till en pandemi och global finanskris (när alla rationella och kloka människor började köpa toapapper i stället för att fokusera på att göra bra saker).

Det man märkt av de senaste två veckorna är en avtagande aktivitet på transaktionsmarknaden och flera transaktioner har satts on-hold medan andra har havererat fullständigt. Att de har havererat beror i de flesta fallen på att köparnas banker har dragit sig ur med hänvisning till den stora osäkerheten i världsekonomin och i vissa fall ett stort Kina-beroende. Däremot har flera transaktioner och investeringar ändå genomförts och min uppfattning är att det kommer fortsätta att ske transaktioner, men att budpremierna kommer öka samt att flera av transaktionerna kommer att behöva finansieras genom egen kassa.

Jag är även övertygad om att kapitalet till startup-sektorn kommer fortsätta flöda, men att investerarna fokuserar på bolag med en tydlig affärsmodell och ett eget kassaflöde. När det gäller tillväxtsektorn så blir det en omställning för många, vilket för flertalet inte är negativt, då de kommer att behöva fokusera på kassaflöde och lönsamhet istället för på tillväxt. Det är en resa som de flesta tillväxtbolag behöver genomgå, men sällan har så många behövt göra det simultant och utan stödhjul.

Men låt oss lämna bolagsfaserna, även om det smärtar #Tillväxtrevisorn och gå vidare till branscherna. Det uppenbara är att många bolag inom resebranschen, restaurangbranschen och retailbranschen har problem – ordentliga problem – tänk er att lönen är slut redan den 27:e… Flera bolag i dessa branscher upplever just nu en omsättningsminskning om mellan 50-80 procent mot samma vecka föregående år – det är ett förödande slag då flera av dem har låga marginaler och en svag buffert givet att de kommer från en svag period (januari-februari innebär julens baksmälla).

Flera av bolagen jag varit i kontakt med behöver nu överväga att nyttja de olika alternativ som står till buds. Utöver detta har flera bolag valt att säga upp timanställda, sett över behov av konsulter, förhandlat med både leverantörer och kunder om kredittider. De flesta har en god dialog med banken och sina ägare för att säkerställa finansieringen på både kort och lång sikt. Flera för en dialog med fastighetsägarna om reducerade hyror under en period.

Andra branscher har inte drabbats lika hårt – e-handeln är fortsatt stark och kommer fortsätta att vara det givet att vi inte går in i en långdragen lågkonjunktur och det påverkar den kollektiva konsumtionsviljan. Sedan har vi exempelvis konsultbranschen har ännu inte sett nedgången, även om det rimligtvis snarare är en tidsfråga. Vi är många som håller andan och hoppas att det rör sig om en kort period, men någonstans därinne ropar en envis röst: ”Det måste bli värre innan det blir bättre!”

Min hustru Emmelie skriker plötsligt: ”Vattnet är tillbaka!” och jag inser, när min näsa börjar fyllas av den där härliga doften av Skånerost (inget tar Skånerosten ur Helsingborgaren – inget!)  att det är ju utmaningar som stärker oss, det är utmaningar som tvingar fram förändring och allt som någonsin varit värt att kämpa för har varit jobbigt. Jag är övertygad om att vi tillsammans kan gå stärkta ur denna kris, men vi måste ställa upp för alla hårt kämpande entreprenörer där ute, NU.

#Tillväxtrevisorn – är förresten tillbaka som branschkrönikör – det känns fint att vissa saker är konstanta i en i övrigt kaotisk värld.

Psst.. ja – jag drogs med i domedagspaniken och har nu 64 toarullar – hör av er i nödfall. Ja – jag har bott i Göteborg över tio år. Så för alla som undrade om Göteborgshumorn – det handlar om made och inte born.

 

Tidigare branschkrönikor av Sven Cristea

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

Vill du också skriva en krönika?

Hör av dig till redaktionen@far.se

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare