Snart 2016 – dags att få kasta kvittot!

Debattör

Sofia Gerstenfeld är vd på Visma Agda.

Skriv ut artikeln
24 september, 2015

Tekniken går snabbt framåt och varje dag skapas nya innovationer som syftar till att förenkla vårt arbetsliv och vår vardag. Tyvärr agerar svensk lagstiftning alltför ofta bromskloss i vår implementering av den nya tekniken. Det skriver Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Agda.

I dag kan du exempelvis – direkt på restaurangen efter avslutad affärslunch – fotografera ditt kvitto med en app i din telefon. Mobilappen skickar sedan kvittot till ett system som skapar din reseräkning, vilket innebär att du slipper spara det fysiska kvittot. Ja, åtminstone är det vad kan du göra i vårt grannland Norge. Som svensk får du snällt stoppa ner kvittot i plånboken och ta med det till kontoret.

Det finns flera orsaker till att vi inte längre vill hålla på med pappershantering av kvitton när vi ska få ersättning för utlägg vi har gjort i tjänsten. Det läggs alldeles för mycket tid på att skriva ut, kopiera och redovisa papperskvitton. Har du, liksom många andra, dina kvitton i ett oorganiserat kaos i en låda och ska sortera dem inför varje månadsslut kostar det dessutom dyrbar arbetstid.

För att få ersättning för ett utlägg du har gjort i tjänsten behöver din arbetsgivare ett originalkvitto. Något förenklat är det underlaget som säljaren har lämnat till köparen. Om du har ett papperskvitto som riskerar att blekas måste du dessutom säkra upp med en kopia för att kvittot ska vara läsbart i sju år. Genom att följa med i teknikutvecklingen och acceptera digitala kvitton skulle den administrativa bördan minska för företagen, vilket våra politiker borde vara intresserade av.

Bokföringslagen säger dock att en fysisk kopia av kvittot måste sparas, vilket känns både förlegat och tidskrävande. Lagen behöver därför omedelbart ses över och förenklas. Kan de i Norge, så kan vi. Den senaste översynen av lagen gjordes 2011. Det har nu gått fyra år och mycket har hänt, inte minst inom tekniken, sen dess.

Som vd i ett bolag som utvecklar ny teknik för att göra våra kunders vardag enklare förvånas jag över hur trögt det kan vara att åstadkomma förändring. Min uppmaning till Justitiedepartementet är att återigen se över bokföringslagen. Låt företagen få effektivisera sin administration, ge oss en enklare vardag och låt ny teknik få nyttjas när den är ny!

Låt oss äntligen få kasta kvittot 2016!

Annons
Far Online

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

”Yrkesstolthet är viktigt”

16 september, 2020 Sofia Berglin driver enmansbyrå: Lägga tiden på rätt saker efter egen planering de största fördelarna.

 Upp