Foto: iStock

”Sverige är fantastiskt – men det vilar en förbannelse över skryt”

11 juni, 2017

Balans krönikör Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium Nordic, vill slå ett slag för Sverige – världens snabbast växande industriland. Samtidigt hissar han ett varningens finger.

I samband med Sveriges nationaldag 6 juni tog Peter Malmqvist, Balans krönikör och chefsanalytiker på Remium Nordic, fram statistik som visar att BNP, den samlade svenska produktionen, har ökat i ett både kort och långt tidsperspektiv. Den märkbart positiva analysen har fått titeln ”Sverige är fantastiskt!”.

– Oavsett hur man mäter tillväxt hamnar Sverige i topp av västvärldens industrialiserade länder. Då räknar man inte med tillväxtländerna, framförallt Kina och Indien som ligger bättre till, förklarar Peter Malmqvist och tillägger:

– Jag bevakar kontinuerligt konjunkturen i de flesta större länder och har länge sett att vi ligger bra till. Revisions- och rådgivningsbranschen följer den svenska tillväxten perfekt. Därför har den haft en väldigt bra konjunktur de senaste fem åren, minst.

– Eftersom vi sällan gläds åt särskilt mycket här i Sverige var det roligt att få skriva att vi faktiskt har haft en fantastisk utveckling jämfört med andra länder. För det tror vi inte.

Varför tror vi inte det?

– I Sverige är vi lite rädda för att förhäva oss. Det vilar en förbannelse över skryt. Den som skryter råkar illa ut. Det finns överallt i det svenska samhället.

Peter Malmqvist.

Peter Malmqvist.

De senaste 20 åren är Sverige alltså världens snabbast växande industriland.  BNP har ökat i volym med sammanlagt 62 procent under hela 20-årsperioden. Tvåa är USA med 57 procent och trea är Spanien på 48 procent, strax före britterna på 47 procent.

Enligt chefsanalytikern Peter Malmqvist beror den goda utvecklingen på flera faktorer.

Orsakerna går så långt tillbaka som till 1990-talet då finanskrisen gjorde att Sverige tog sig samman, kavlade upp ärmarna och började jobba hårdare och smartare. Sverige klarade även nästa kris under åren 2008 – 2009 bättre än andra länder, mycket tack vare att vi lärt oss från vår 90-talskrasch. En tredje faktor är att svenskar generellt har varit väldigt sparsamma. Därför har räntorna fallit från höga till exceptionellt låga nivåer, ett fall som har varit större i Sverige är i många andra länder.

– Sen finns det en fjärde anledning, vilket är min egen slutsats. Vi har en stor öppenhet i det svenska samhället, både vad gäller börsbolagens rapportering och den offentliga ekonomin. Den öppenheten gör att vi har lätt att utse vinnare och förlorare. Vi kan lära av varandra och kan man lära av de goda exemplen, kan vi alla bli lite bättre, säger Peter Malmqvist.

Samtidigt vill han höja ett varningens finger.

– De senaste två åren har tillväxten varit konstlat hög. Räntenivån är en viktig faktor. Ju lägre ränta desto bättre för tillväxten. Men att ha minusräntor och nollräntor, det kan vi inte ha på lång sikt. Så den tillväxten vi producerar just nu är dopad.

Något som hanteras genom att stärka det finansiella systemet och bankerna, fortsätter chefsanalytikern. Exempelvis genom att se till att människor inte lånar överdrivet mycket för att undvika att låntagare får problem när räntorna börjar stiga.

Och när tror du att räntorna ökar?

– Inom ett år är köpfesten över. Det finns andra som har en mer ”optimistisk” syn, men min egen prognos för ränteutvecklingen är att räntorna höjs om något år. Just nu vilar dock inga ledsamheter, så alla får passa på att ha en härlig sommar, avslutar Peter Malmqvist.

Läs mer: Sverige är fantastiskt!

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Adam Diamant lämnar Revisorsinspektionen för nytt toppjobb

16 augusti, 2017 I slutet av september säger Adam Diamant tack och adjö efter 21 år på RN/RI.

Carl Svernlöv: “Finns en missuppfattning från medierna om revisorernas funktion”

15 augusti, 2017 Revisorerna får ofta felaktigt skulden när det går snett. Det menar Carl Svernlöv.

Allt färre får skatteåterbäring i augusti

12 augusti, 2017 Det digitala beteendet står för den stora förändringen.

Därför tjänar SME:s på integrerad rapportering

11 augusti, 2017 Ny rapport avslöjar varför små- och medelstora företag bör använda integrerad rapportering.

”Små- och medelstora byråer är dåliga på att följa upp kundernas behov”

10 augusti, 2017 Dags för Kundmonitorn 2017! Följer byråerna trender och branschindex? Vad anser kunderna - egentligen?

RI föreslår nya kompetenskrav för revisorer

9 augusti, 2017 Anledning? Revisorsrollen håller på att förändras och därmed även den kompetens som efterfrågas.

 Upp

RAKT MED RAKEL Avsnitt 13: Gunvor Pautsch
För att lyssna på podcasten måste du uppgradera din webbläsare
eller hämta hem den senaste versionen av Adobe Flash Player