Foto: iStock

”Som redovisningskonsult måste man kunna sova gott om natten”

14 juni, 2017

Som redovisningskonsult, särskilt om du är auktoriserad, finns det en mängd lagar och regler som är en naturlig del av vardagen. Ansvaret är stort i både rollen som bokförare och som rådgivare. Men vilket är egentligen redovisningskonsultens formella ansvar och hur kommer det att förändras i framtiden?

I takt med att lagar och regler har blivit mer komplexa har det blivit allt viktigare att tydliggöra redovisningskonsultens roll kontra revisorns roll. Redovisningskonsulten är producenten, medan revisorn är granskaren. Men båda kan ha den rådgivande funktionen.

Redovisningskonsultens roll och ansvar har tydliggjorts genom införandet av den branschgemensamma standarden Reko, som säkerställer god sed vid utförande av redovisningstjänster. Den som driver ett företag har ansvar för att lagar och regler följs, det är tydligt i Reko. En auktoriserad redovisningskonsult har också ett ansvar och ska ha grundläggande kunskaper om regelverket och var gränsen går för medhjälp till exempelvis bokföringsbrott.

– Vilka skyldigheter som Reko och lagen om penningtvätt stipulerar är frågor som är grundläggande i din vardag som redovisningskonsult, konstaterar Kristina Lilja, ordförande i styrgruppen i FAR:s sektion Redovisning och redovisningskonsult på PwC.

Kristina Lilja.

Kristina Lilja.

För drygt ett år sedan dömdes en redovisningskonsult till bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll eftersom hon inte hade slagit larm om de bristfälliga underlagen i kundens redovisning. Klienten drev en pizzeria som inte hade underlag för intäkter och kostnader, och inte heller redovisade all deg, så att säga, som kom in.

– Det var ingen som pratade om bokföringsbrott och skattebrott när jag började som revisor på 1980-talet, men det har blivit bättre kontroll och en ökad vilja att göra rätt för sig, menar Kristina Lilja.

När varningsklockorna ringer är det ofta något lurt på gång, är Kristina Liljas erfarenhet. Då gäller det att agera  direkt.

– Om oegentligheterna inte pågår så länge kan du som redovisningskonsult stå fri från ansvar, men det gäller att påtala bristerna så fort som möjligt och agera. I en del domar har det pratats om ett år som ”relativt kort tid”. Har du som redovisningskonsult agerat och upplever du att det är du som styr din agenda kan du sova gott om natten.

Texten är en förkortad version av fokusartikeln Man måste kunna sova gott om natten, i Balans nr 6, 2017.

Text: Christian Albinsson

tips@tidningenbalans.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nordiska branschkollegor sluter upp

28 juni, 2017 På tisdagen träffade FAR:s generalsekreterare Dan Brännström sina nordiska branschkollegor för att diskutera aktuella frågor.

Rut 10 år – så mycket har rutavdraget omsatt

27 juni, 2017 1 juli fyller rutavdraget tio år. I dag har fokus svängt från avlastning till arbetstillfällen.

Årets framtidsbyrå – blir det ni? Så nominerar du dig!

26 juni, 2017 Gör FAR:s framtidstest och nominera din byrå för chansen att bli Årets framtidsbyrå 2017.

Rob Nixon: ”Ska du ge råd till kunderna räcker det inte att vara lagom”

25 juni, 2017 Rob Nixon är tillbaka i Sverige. Balans intervjuar mannen som hjälper revisionsbyråer att öka vinsten.

På konkursens rand – så får du en andra chans

24 juni, 2017 Hur kan livskraftiga företag i ekonomisk kris ges en ny chans? Det finns sätt.

Revisorn som bytte Stockholm mot New York

23 juni, 2017 Maria Zadik ville utmana sig själv och prova på att arbeta med revision utomlands.

 Upp

RAKT MED RAKEL Avsnitt 13: Gunvor Pautsch
För att lyssna på podcasten måste du uppgradera din webbläsare
eller hämta hem den senaste versionen av Adobe Flash Player