Foto: Mats Rimér

Patrick Grimlunds bästa spartips till småföretagare

6 juli, 2017

Att vara småföretagare ska inte handla om att vrida och vända på varje krona och oroa sig över framtiden. Sparar du på rätt sätt kan du se fram emot en guldkantad tillvaro som pensionär.

Patrick Grimlund är ekonom, coach och programledaren som i sju år har varit tv-ansiktet utåt för TV3:s långkörare Lyxfällan där han hjälper skuldtyngda familjer att få ordning på sina liv.

I dagarna har han också varit i Almedalen för att prata om sparande, inbjuden av Danske Bank som anordnade seminariet Vänd pyramiden – lev i nuet, även i framtiden.

Resultat haffar honom för att få hans bästa spartips till småföretagaren. Hur ska man som småföretagare tänka i termer av sparande och ekonomisk plan?

– Är du anställd i ditt bolag och har en tjänstepension knuten till dig via en bank eller pensionsbolag som en vanlig löntagare får du en mängd avgifter den vägen. Istället kan du tänka att du struntar i tjänstepensionen som egenföretagare, bunkrar pengar och skapar din egen portfölj. Bygga värde i bolaget genom att antingen investera i aktier eller i fastigheter, säger Patrick Grimlund.

Läs mer: Otryggt för småföretagare vid sjukdom

Patrick Grimlund. Foto: Mats Rimér

– Det är en möjlighet som många företagare kanske missar. Ofta är det mer förmånligt att bygga in ett stort eget kapital i bolaget än att ta ut allt som lön eller utdelning och skatta bort en massa pengar.

Det är viktigt att bestämma sig för en strategi som småföretagare, säger ekonomcoachen vidare. Frågor man kan ställa sig är: Ska jag ta ut så mycket pengar som möjligt ur mitt bolag för att bygga upp ett privat sparande? Eller ska jag faktiskt ha strategin att jag vill att mitt bolag ska bygga värde i form av ett stort eget kapital.

Är det viktigt att ha en bra revisor?

– Duktiga rådgivare kan vara guld värda. Och om man själv inte är särskilt insatt är det ännu viktigare att ha en bra revisor eller någon som kan företräda en kring skattefrågor. Speciellt om du har olika upplägg där du faktiskt behöver rådgivning. Ju större sparande du har och ju krångligare upplägg, desto mer pengar kan du spara om du får rätt råd.

Läs mer: Victoria Silvstedt: ”Pappa har gett mig ekonomiska råd under hela min karriär”

Som småföretagare som omsätter under 3 miljoner och inte har över tio anställda behöver Patrick Grimlund inte ha en revisor. Men för honom är alternativet att välja bort sådan värdefull hjälp otänkbar. Sedan en tid tillbaka vänder han sig till en auktoriserad revisor.

– Jag använder ofta min revisor för att få en second opinion. ”Jag funderar på att göra det här, vad tycker du?” ”Funkar det här rent skattetekniskt?”, ”Vad blir konsekvenserna om jag går den här vägen jämfört den där vägen”.

– Jag måste inte ha en revisor men jag ser ett värde i att ha det. Och då gäller det verkligen att man har en bra dialog, avslutar Patrick Grimlund.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Almedalen Eget företag småföretagare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Adam Diamant lämnar Revisorsinspektionen för nytt toppjobb

16 augusti, 2017 I slutet av september säger Adam Diamant tack och adjö efter 21 år på RN/RI.

Carl Svernlöv: “Finns en missuppfattning från medierna om revisorernas funktion”

15 augusti, 2017 Revisorerna får ofta felaktigt skulden när det går snett. Det menar Carl Svernlöv.

Allt färre får skatteåterbäring i augusti

12 augusti, 2017 Det digitala beteendet står för den stora förändringen.

Därför tjänar SME:s på integrerad rapportering

11 augusti, 2017 Ny rapport avslöjar varför små- och medelstora företag bör använda integrerad rapportering.

”Små- och medelstora byråer är dåliga på att följa upp kundernas behov”

10 augusti, 2017 Dags för Kundmonitorn 2017! Följer byråerna trender och branschindex? Vad anser kunderna - egentligen?

RI föreslår nya kompetenskrav för revisorer

9 augusti, 2017 Anledning? Revisorsrollen håller på att förändras och därmed även den kompetens som efterfrågas.

 Upp

RAKT MED RAKEL Avsnitt 13: Gunvor Pautsch
För att lyssna på podcasten måste du uppgradera din webbläsare
eller hämta hem den senaste versionen av Adobe Flash Player