Foto: Pressbild Prisjakt

Sökes: Redovisningsansvarig med uppgiven blick och noll kreativitet

12 juni, 2017

Meriterande: Du har den där stadiga men döda blicken som kommer av att ha upplevt för många bokslut.

Så kan man också uttrycka sig i en platsannons. Och det är inte första gången prisjämförelsesajten Prisjakt med säte i Ängelholm och Malmö använder sig av humor när de letar efter kandidater.

Företagets senaste annons med rubriken Desillusionerad redovisningsansvarig har dock slagit alla tidigare rekord och fått internet att koka. Under hela helgen har inlägget delats flitigt på sociala medier och fått svenskar från norr till söder att dra på smilbanden åt formuleringar som:

Som på alla ekonomiavdelningar är stämningen ungefär som i en Lars Norén-pjäs. Viktigt är att du inte kommer in och gör allt till en musical och förstör den dynamiken.

– Vanliga platsannonser är som naturella riskakor. Vansinnigt tråkiga. Vi är ett internetbolag med stor humor på arbetsplatsen. Därför ville vi skapa en annons som bygger på glimten i ögat. Vi har gjort så länge. Men med den här annonsen tog vi ut svängarna ordentligt, berättar Linus Jonkman, personalansvarig på Prisjakt och författare till annonsen.

– Vi hade en diskussion i ledningsgruppen att ha en vanlig annons och en sån här utspejsad, för att se vad vi skulle få för resultat. Den vanliga har fått 1 000 vyer på 50 dagar, medan den humoristiska har fått över 200 000 vyer på tre-fyra dagar, berättar han vidare.

Linus Jonkhammar, personalansvarig Prisjakt. Foto: Christian Andersson

Linus Jonkman, personalansvarig Prisjakt. Foto: Christian Andersson

Bland tidigare erfarenheter listas i annonsen bland annat: Årsredovisning, knappa på miniräknare, att se uppgiven ut när någon vill diskutera utgifter som inte är budgeterade.

Personliga egenskaper som efterfrågas är: Humor (inte revisorhumor* utan faktisk humor), 10-15 års erfarenhet av ekonomiarbete (du har med andra ord ingen själ kvar, men det är ok för oss), du behöver inte vara kreativ, historiskt så har kreativitet och bokföring oftast slutat med fängelse.

Efter helgen har Linus Jonkman en lavin av mejl att gå igenom. Många glädjerop, men också många ansökningar som svarar med samma putslustiga stil.

– Vi har bara fått positiva reaktioner och hyllningar. Ingen har reagerat negativt. Ibland kan ju humor tas emot fel. Gillar man att det är konservativt och formellt då gillar man inte vår platsannons och då platsar man kanske inte in här. De ansökningar jag har läst hittills har varit väldigt roliga. Man har skojat tillbaka, säger personalchefen.

Prisjakt. Foto: Pressbild

Prisjakt. Foto: Pressbild

Kan du specificera vad mer du letar efter i ansökningarna – hur ska man lyckas sticka ut i mängden?

– Det som finns inbäddat i all humor är de riktiga kraven. Vi är ett expanderande internetbolag. Vi måste bevaka de ekonomiska reglerna. Det vi verkligen söker är en erfaren och stabil redovisningsansvarig som ska ta hand om vår avdelning. Och så självdistans på det.

I annonsen specificeras även följande merit: Om du heter Jill (Så vi kan kalla dig för avdrags-Jill).

Om du var tvungen till att välja, vilket är att föredra: Att hitta en redovisningsfena vid namn Jill som är något för kreativ? Eller någon med den perfekt stirriga blicken som ibland brister ut i musikalsång?

– Helst en Jill. Det skämtet kommer aldrig att bli tråkigt. Den dagen man tycker att avdrags-Jill är tråkigt har man blivit gammal.

Vad hoppas du mest av allt just nu?

– Att vi ska få många kompetenta ansökningar från redovisningsekonomer som kan brinna och vara sig själva här på Prisjakt. Vi har inget statustänk, inga formella titlar och alla går runt i strumplästen, avslutar Linus Jonkman.

*exempel revisorhumor:
Har ni några böcker om paranoia?
-Ja, de står precis bakom dig!

Taggar: redovisning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nordiska branschkollegor sluter upp

28 juni, 2017 På tisdagen träffade FAR:s generalsekreterare Dan Brännström sina nordiska branschkollegor för att diskutera aktuella frågor.

Rut 10 år – så mycket har rutavdraget omsatt

27 juni, 2017 1 juli fyller rutavdraget tio år. I dag har fokus svängt från avlastning till arbetstillfällen.

Årets framtidsbyrå – blir det ni? Så nominerar du dig!

26 juni, 2017 Gör FAR:s framtidstest och nominera din byrå för chansen att bli Årets framtidsbyrå 2017.

Rob Nixon: ”Ska du ge råd till kunderna räcker det inte att vara lagom”

25 juni, 2017 Rob Nixon är tillbaka i Sverige. Balans intervjuar mannen som hjälper revisionsbyråer att öka vinsten.

På konkursens rand – så får du en andra chans

24 juni, 2017 Hur kan livskraftiga företag i ekonomisk kris ges en ny chans? Det finns sätt.

Revisorn som bytte Stockholm mot New York

23 juni, 2017 Maria Zadik ville utmana sig själv och prova på att arbeta med revision utomlands.

 Upp

RAKT MED RAKEL Avsnitt 13: Gunvor Pautsch
För att lyssna på podcasten måste du uppgradera din webbläsare
eller hämta hem den senaste versionen av Adobe Flash Player