Foto: Saerun Norén

Sökes: Entreprenörer som vill ta över 100 000 bolag

Krönikören

Branschkrönikan

anna.johnson@se.gt.com

Anna Johnson, vd, Grant Thornton. Återkommande branschkrönikör på tidningenbalans.se.

 

Vill du också skriva en branschkrönika? Hör av dig till Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör: 08-402 75 19, sofia.hadjipetri.glantz@far.se

7 juli, 2017

För att bidra till ett välmående näringsliv och skapa välfärd och arbetstillfällen måste vi hjälpas åt att bevara och utveckla Sveriges företag. Vi behöver inte nödvändigtvis fler företag, men vi behöver fler välmående tillväxtföretag. Idag är det stort fokus på att starta nya företag, men jag vill lyfta fram vikten av att befintliga företag drivs vidare.

Under de närmaste tio åren behöver fler än 100 000 företag i Sverige nya ägare. Hur säkerställer vi att dessa företag kan leva vidare med nya drivna ägare? På Nationella Entreprenörsdagen under Almedalsveckan lyftes den här frågan och jag fick även möjlighet att diskutera den djupare under en entreprenörslunch på vårt Visbykontor.

Där fick jag en insikt. Det är mycket fokus på startups nu, innovationer och ny teknik. Nya företag som löser samhällsutmaningar är visserligen jätteviktiga, men vi får samtidigt inte glömma bort hur viktigt det är att vi lyckas med ägarskiften i befintliga bolag. Det är avgörande för att kunna behålla och utveckla välmående företag. Att göra en ”restart” kan vara minst lika häftigt som att driva en startup.

Under Almedalsveckan hade jag förmånen att prata med flera framstående entreprenörer. En av dem hade tagit över ett befintligt bolag och upplevde på många sätt att det var enklare att stärka ett befintligt varumärke och skapa tillväxt, jämfört med när samma entreprenör tidigare hade startat bolag från grunden.

Entreprenören menade att framgångsfaktorerna berodde på att det fanns kunskap och ett strukturkapital inom bolaget, men också befintliga kunder. Detta upplevdes som en stor fördel jämfört med att börja med att sälja in idén för att sedan bygga verksamheten vidare. Entreprenören berättade för mig att de flesta pratar om hur coolt det är att starta bolag från grunden och att det inte anses lika fint att ta över ett befintligt bolag och lyckas göra det ännu mer framgångsrikt. När jag hörde den här entreprenören berätta om sin häftiga resa med att ta över ett befintligt bolag, blev jag ännu mer övertygad om att vi måste lyfta den här typen av entreprenörskap innan det är för sent.

Men det finns hinder. Ett av dem är svårigheten i att hitta en arena för matchning av köpare och säljare. Ägarskiften handlar i mångt och mycket om kultur, personliga relationer och förtroende, men de flesta rådgivare börjar ofta med att diskutera ersättningsnivåer och analysera finansiella rapporter. Att sälja sitt livsverk till någon handlar mycket mer om känslor och det är inte ovanligt att processen pågår under tre till fem år. En annan sak som ofta hindrar dessa ägarskiften är finansieringen, tillgången på kapital. Ett ökat fokus på den här målgruppen skulle leda till nya typer av lösningar och finansieringsmodeller.

För att höja kompetensen kring köp- och säljprocessen är det viktigt att vi satsar mer på information och utbildning för att säkerställa att alla de företag som behöver nya ägare ska kunna leva vidare. Vi måste också bli bättre på att lyfta fram de entreprenörer som lyckats med att ta över ett befintligt bolag, precis som att vi är duktiga på att applådera de som startat framgångsrika bolag från grunden.

Hjälp mig att uppmärksamma den viktiga frågan om ägarskiften i entreprenörs- och familjeägda bolag. Vi måste undanröja hindren och möjliggöra för fler att lyckas med sina ägarskiften. Då kan vi säkerställa att uppemot 100 000 företag kan fortsätta utvecklas och växa i Sverige och bidra till ett välmående näringsliv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Adam Diamant lämnar Revisorsinspektionen för nytt toppjobb

16 augusti, 2017 I slutet av september säger Adam Diamant tack och adjö efter 21 år på RN/RI.

Carl Svernlöv: “Finns en missuppfattning från medierna om revisorernas funktion”

15 augusti, 2017 Revisorerna får ofta felaktigt skulden när det går snett. Det menar Carl Svernlöv.

Allt färre får skatteåterbäring i augusti

12 augusti, 2017 Det digitala beteendet står för den stora förändringen.

Därför tjänar SME:s på integrerad rapportering

11 augusti, 2017 Ny rapport avslöjar varför små- och medelstora företag bör använda integrerad rapportering.

”Små- och medelstora byråer är dåliga på att följa upp kundernas behov”

10 augusti, 2017 Dags för Kundmonitorn 2017! Följer byråerna trender och branschindex? Vad anser kunderna - egentligen?

RI föreslår nya kompetenskrav för revisorer

9 augusti, 2017 Anledning? Revisorsrollen håller på att förändras och därmed även den kompetens som efterfrågas.

 Upp

RAKT MED RAKEL Avsnitt 13: Gunvor Pautsch
För att lyssna på podcasten måste du uppgradera din webbläsare
eller hämta hem den senaste versionen av Adobe Flash Player